Meubelonderhoud

Net als jij willen we dat jouw meubels mooi blijven. We hebben daarom een aantal eenvoudige onderhoudstips verzameld die jou helpen ze goed te onderhouden .

Belangrijk voor het reinigen en onderhouden van:

Leer onderhoud

Leer onderhoud

Om dit natuurlijke materiaal mooi en soepel te houden, moet het regelmatig verzorgd worden. Met een goed onderhoudsmiddel kun je lichte vlekken verwijderen en de vochtigheid verzorgen.
 • Reinig leren meubels niet met een vochtige doek. Afstoffen doe je met een droge doek, daarna verzorg je het leer met een speciaal hiervoor geschikt reinigingsmiddel. Als je een leren meubel wilt stofzuigen, gebruik dan altijd een geschikt opzetstuk met een zachte borstel. Op deze manier krijg je geen lelijke krassen op het materiaal.
 • Stel je leren meubel niet direct bloot aan zonlicht en houd het uit de buurt van een verwarming. Anders verliest het materiaal vrij snel zijn soepelheid en gaat het barsten.
Steven Schneider - interieur stylist

"Is het kwaad al geschied, goede raad is duur? Mijn tip: leerzeep van zadelmakers uit de ruitersport verwijdert zelfs de hardnekkigste vlekken. "

Steven Schneider, woonstylist

Onderhoud stoffen

Textiel

Niet iedere bekleding is afneembaar. Het is daarom van belang dat je een vaste bekleding regelmatig afborstelt en stofzuigt. Dit voorkomt dat vuil zich in de stof nestelt.
 • De kleurechtheid van textiel blijft langer gewaarborgd als het niet direct blootgesteld wordt aan zonlicht.
 • Is de bekleding van je meubel afneembaar? Laat het dan chemisch reinigen. In de wasmachine verbleken de kleuren een stuk sneller.
 • Vlekken verwijder je gemakkelijk met een sopje van warm water met een ph-neutraal reinigingsmiddel.
Onderhoud van hout en fineer

Onderhoud van hout en fineer

Reinig houten meubels of meubels met een fineerlaag niet met een natte maar met een vochtige doek om watervlekken te voorkomen. Eventuele gemorste vloeistof dien je meteen droog te deppen. Er zijn speciale reingings- & onderhoudsmiddelen voor hout verkrijgbaar die het meubel van een beschermlaagje voorzien zodat vloeistoffen niet snel in het hout kunnen trekken.

Wrijf het meubel altijd droog, nadat je het met een vochtige doek gereinigd hebt. Op deze manier verhinder je eventuele kleurverschillen.

 • Veeg eventuele gemorste vloeistof meteen af. De beste bescherming biedt een onderhoudsmiddel dat een soort beschermlaag op het materiaal achterlaat, waardoor vloeistoffen niet snel in het materiaal kunnen trekken.
 • Wrijf de oppervlakte altijd droog, nadat je het met een vochtige doek gereinigd hebt. Op deze manier verhinder je eventuele kleurverschillen.
 • Nieuwe houten meubels worden in de eerste weken van nature vaak iets donkerder. Houd dit in gedachten, voordat je tot een aankoop overgaat.
Carola Albert - interieur stylist

"Dit deed mijn lieve oma al: lichte krassen in het hout kun je met een verse hazelnoot onzichtbaar maken. Over de kras wrijven, daarna met een doek polijsten en klaar! "

Carola Albert, woonstylist

Onderhoud van stoffen meubels

Onderhoud van stoffen meubels

Of de stof nu afneembaar is of vast onderdeel is van het meubel: zonder veel moeite kun je ervoor zorgen dat je stoffen meubels goed blijven qua vorm en er fris uit blijven zien.
 • Gebruik regelmatig je stofzuiger om stoffen meubels echt goed schoon te houden. Hierbij heeft het zin een reinigingsmiddel voor stofzuigen te gebruiken.
 • Een beetje frisse lucht is goed voor textiel. Het regelmatig luchten van je kamer is dus ook voor meubelstoffen belangrijk.
 • Je kunt de kussens regelmatig omdraaien, hierdoor voorkom je het ‘inzitten’ en slijtage aan één kant.